91laws is a blog for Multiple Choice Questions on Indian Labour Laws. These questions are for academic purpose only. Each post contains 10 questions on 1 particular Act - mentioned at the top of the post. In case of any changes / corrections please feel free to leave comments.

19. The Factories Act, 1948

181. In case the weekly holiday of a worker is substituted for another day, the number of consecutive working days of the worker should not exceed ____ days.
a. 6
b. 7
c. 10
d. 15
182. In case of any breach of Section 52(1) who shall be liable for penalties?
a. Employee
b. Manager
c. Occupier
d. Both Manager & Occupier
183. Which section of The Factories Act, 1948 provides for Compensatory Holidays?
a. Section 53
b. Section 54
c. Section 55
d. Section 56
184. According to Section for Daily hours, no adult worker shall be required or allowed to work in a factory for more than ____ hours in any day.
a. 8
b. 9
c. 10
d. 12
185. In order to facilitate the change of shifts, the daily working hours can be extended only with the prior permission of -
a. Employee
b. Chief Inspector
c. Labour Commissioner
d. Occupier
186. Period for working of an adult shall be fixed such that it does not exceed ____ hours before appropriate interval for rest.
a. 4
b. 8
c. 5
d. 10
187. An interval of atleast ___ hour(s) should be provided after atleast 5 hours of work.
a. 4
b. 3
c. 2
d. 1
188. With the special approval of Chief Inspector the extended contonuous working period before taking a break should not exceed for more than  ____ hours
a. 6
b. 8
c. 5
d. 4
189. The period of work, inclusive of intervals for rest, of any adult worker may not exceed ____ hours in any day.
a. 8
b. 8.5
c. 10
d. 10.5
190. Which section of The Factories Act, 1948 lays down the details about Spreadover?
a. Section 59
b. Section 58
c. Section 57
d. Section 56
Answers to Labour Laws Questions 19 : 181 C, 182 D, 183 A, 184 B, 185 B, 186 C, 187 D, 188 A, 189 D, 190 D.

1 comment:

  1. Thank you for such a valuable questions.. It will be of great help for the preparation of CBSE UGC NET